Children’s day-care centre, Trier-Filsch(D)

Children’s day-care centre, Trier-Filsch(D)

The building is defined by two thick, L-shaped slate walls. The glass façades which interpose them represent points of transition between interior and exterior space. The roof slab appears to simply rest on the thick walls and float above the rest of the building. The restriction of the structure to a single storey ensures the optimum incorporation of required functional elements. Our “cluster” design positions all required functions around each group room (utility room, washroom, storage room, cloakroom). The centre of the building features an amply proportioned play corridor with a wider entrance area which opens onto the kids’ café.

City of Trier (D)

Trier-Filsch (L)

Type of competition
International competition

Jean-Yves Kempf, Andreas Kleinert

Planning participants
Landscape architect: Ernst und Partner, Trier (D)
Equipment: Betic ingénieurs-conseils (L)

Project data
Designed: 2012
Usable space: 1.150 m2
Enclosed space: 5.800 m3
Construction costs: 2.400.000 €